Szeroko pojęty ekosystem Krety można poznawać na wiele sposobów. Jednym z nich jest wizyta w lokalnych winiarniach, gdzie nie tylko spróbujecie produktów oferowanych przez producenta, ale także (a może przede wszystkim) poznacie szczepy winorośli rosnące na wyspie i zrozumiecie jak długa i bogata jest historia związku Kreteńczyków z winoroślą, winnicami i winem.
Rodzina Karavitakisów od trzech pokoleń zajmowała się produkcją oliwy z oliwek, rodzynek i wina. Manolis Karavitakis pod wpływem tej rodzinnej tradycji podejmuje decyzję o rozpoczęciu studiów enologicznych na Uniwersytecie w Atenach. Odbywa także staż zagraniczny we Włoskich winnicach. Zaraz po ukończeniu studiów zostaje kierownikiem Spółdzielni Rolniczej w Kisamos (gr. Κίσαμος), gdzie wprowadza nowe porządki. Pod jego ręką Spółdzielnia produkuje wina między innymi z odmiany romeiko, a zwieńczeniem jego wysiłków jest produkcja wina typu marsala, wyjątkowego jak na tamte czasy i cieszącego się uznaniem na całym świecie. W 1985 roku Manolis postanawia zreorganizować rodzinne winnice sadząc tam nowe odmiany winorośli. W sumie, pod koniec lat 80 ubiegłego wieku winnice rodziny Karavitakisów zajmują już ponad 30 000 metrów kwadratowych, co jest znaczną wielkością jak na kreteńskie standardy.
W 1999 roku winnica przenosi się do całkowicie nowych obiektów zlokalizowanych bezpośrednio w pobliżu upraw. Nowe obiekty wzniesiono w poszanowaniu tradycji i historii kreteńskiej architektury, ale jednocześnie wyposażono je we wszystkie, najnowsze technologie (chociażby specjalna dojrzewalnia win zlokalizowana pod obiektami, o ściśle kontrolowanej temperaturze i wilgotności). Od 2009 roku winnica przyjmuje gości i turystów, którzy na miejscu mogą spróbować lokalnych win, oraz poznać historię tego miejsca. Dziś winiarnia Karavitakis (gr. Οινοποιείο Καραβιτάκη) znana jest przede wszystkim z ciągłego eksperymentowania z nowymi produktami i technikami. Jednak jedno pozostało niezmienne – troska Manolisa Karavitakisa o każdy produkt. Osobiście dogląda on każdego etapu produkcji, oraz – co ważne – nie używa jakiejkolwiek chemii (pestycydów, nawozów czy środków ochrony roślin), dzięki czemu końcowy produkt charakteryzuje się najwyższą jakością.
W portfolio winnicy znajdują się wina białe ze szczepów: Malagouzia, Chardonnay i Sauvignon Blanc oraz wina czerwone z odmian: Cabernet, Syrac, Merlot, Grenage Rouge, Kotsifali, Sangiovese, Refosco, Nebbiolo i Tempranillo. Manolis Karavitakis dba o to, aby w końcowym produkcie wyczuwalne były wszystkie typowe cechy każdej z odmian, ale także charakterystyczna nuta ujawniająca wyjątkowość lokalnego terroir. Głównym celem winiarni jest jak najlepsze wykorzystanie każdej odmiany – dlatego produkcja win nie jest masowa. Wina rodziny Karavitakis konkuruą na międzynarodowych arenach z winami z całego świata udowadniając, że Kreta może być regionem znanym ze znakomitych win.
Turyści zainteresowani kreteńskimi winami mogą wziąć udział w specjalnie przygotowanych przez pracowników winnicy zajęciach. Do wyboru dostępne są:
- Premium Tasting – podczas którego możecie spróbować siedmiu różnych win winiarni Karavitakis, przy akompaniamencie patery lokalnych serów, oliwek, pomidorów i chleba.
- Queen of Crete – zajęcia podczas których poznacie historię najważniejszego dla Krety szczepu winogron – odmiany Vidiano (gr. Βιδιανό). Poza historią skosztujecie selekcji różnych win powstałych w oparciu o szczep Vidiano, przy akompaniamencie najlepszych, kreteńskich serów.
- Discover Tasting – podczas którego spróbujecie sześciu win powstałych z tradycyjnych, kreteńskich odmian winorośli. Jak zawsze otrzymacie do tego paterę przekąsek.
Wszystkie zajęcia odbywają się na bardzo klimatycznym tarasie, z którego rozciąga się wspaniały widok na okoliczne winnice. Po zakończonych zajęciach warto zakupić lokalne produkty, bo większości z nich albo w ogóle nie znajdziecie w sklepach, albo znajdziecie, ale w bardzo małej ilości. Tuż obok tarasu znajduje się także odrestaurowany przez właścicieli winnicy kościółek pod wezwaniem św. Tryfona (gr. Ναός Αγίου Τρύφωνα) patrona winiarzy.
Jak widzicie Kreta, ma do zaoferowania dużo więcej niż tylko piękne plaże, czy wspaniałe stanowiska archeologiczne. Tylko od Was zależy, czy pozwolicie sobie odkryć to wszystko, co czyni tą wyspę wyjątkową, i tak odmienną od kontynentalnej Grecji. Winnica Karavitakis znajduje się tylko 30 minut jazdy od Chanii (gr. Χανιά), niedaleko miejscowości Kolymbari (gr. Κολυμβάρι), dlatego dojazd tutaj nie powinien stanowić żadnego problemu (oczywiście jeżeli jesteście zmotoryzowani). A warto! Bo we krwi Kreteńczyków płynie nie tylko oliwa, ale także wino, które czyni ich tak wyjątkowymi! Przyjemnego zgłębiania tajemni kreteńskich win!