Jeżeli kiedykolwiek próbowaliście kreteńskiego miodu tymiankowego (gr. το μέλι θυμάρι) to z pewnością wiecie że jest on wyjątkowy. Tą wyjątkowość raz na zawsze będą próbowali udowodnić i naukowo udokumentować badacze z Wydziału Inżynierii Chemicznej i Środowiskowej Politechniki Kreteńskiej (gr. Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείο Κρήτης), we współpracy z lokalnymi pszczelarzami z Prefektury Chania (gr. Νομός Χανίων).
W ubiegłym tygodniu Region Krety (gr. Περιφέρεια Κρήτης) i Politechnika Kreteńska podpisały umowę dotyczącą realizacji programu badawczego: Ujawnienie zmienności pochodzenia geograficznego i botanicznego próbek miodu pochodzących z Prefektury Chania. Przy wsparciu Stowarzyszenia Pszczelarzy Chania (gr. Μελισσοκομικός σύλλογος Ν. Χανίων ) zostanie pobranych około 100 próbek miodu tymiankowego. Próbki te zostaną później przeanalizowane przez Politechnikę Kreteńską w celu zarejestrowania ich profilu aromatycznego. Składniki obecne w miodzie przyczyniają się do jego aromatu (a tym samym preferencji konsumentów), i zgodnie z literaturą powinny istotnie się różnić w miodach pochodzących z różnych regionów Grecji.
Oznaczanie śladu aromatycznego próbek miodu zostanie wykonane przy użyciu analizy instrumentalnej, a mówiąc precyzyjniej, dzięki wykorzystaniu metody chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas. W drugim etapie, mikroekstrakcja do fazy stałej w warunkach próżniowych, pozwoli na izolację substancji składających się na ślad geograficzny miodu. Poza próbkami z Krety analizie zostaną poddane także próbki uzyskane od pszczelarzy z innych regionów Grecji, a także około 20 próbek produktów powszechnie dostępnych w handlu detalicznym.
Główny cel badań to analiza porównawcza greckich miodów, a następnie określenie zmienności śladu aromatycznego w zależności od geomorfologii, flory i warunków klimatycznych poszczególnych regionów kraju. Jednocześnie po raz pierwszy zostanie utworzony tzw. bank śladów aromatycznych, w którym znajdą się dokładne „receptury” miodów. Wszystkie pozyskane dane będą dowodem w udokumentowaniu unikalności i jakości kreteńskiego miodu tymiankowego, a w przyszłości przyczynia się do zwiększenia ochrony konsumentów i producentów miodu przed podróbkami o niższej niż wymagana jakości.
Przy tej okazji warto wspomnieć, że Grecja zajmuje szóste miejsce pod względem ilości produkowanego miodu w Unii Europejskiej (po Rumunii, Hiszpanii, Węgrzech, Niemczech i Włoszech). Cała wspólnota europejska jest natomiast drugim największym producentem miodu na świecie (po Chinach). Mimo tak dużej produkcji, aby zaspokoić potrzeby konsumentów Unia importuje miód, m.in. ze Stanów Zjednoczonych (w 2021 roku ten import tylko z USA wyniósł około 173 ton). To czyni ją drugim co do wielkości importerem miodu (po Ameryce Północnej), pochłaniającym około 30,5% całej światowej produkcji tego płynnego złota. Ujemne saldo handlu miodem w UE, z importem przewyższającym eksport, pokazuje ogromny potencjał, który jest w zasięgu greckich pszczelarzy.
Na Krecie, według oficjalnych danych ELSTAT z 2021 roku, znajdują się 1 243 gospodarstwa pszczelarskie (z 8 704 w całym kraju), które mają pod opieką około 180 000 uli (spośród 952 063 istniejących w Grecji). Grecja zajmuje pierwsze miejsce w Unii Europejskiej pod względem zagęszczenia pszczół na metr kwadratowy. Grecy przodują także w spożyciu miodu, zjadając go rocznie niemalże dwa kilogramy – prawie dwa razy więcej niż europejska średnia. Największy udział w produkcji greckich miodów mają miody sosnowe (ponad 50% rocznej produkcji). Drugie miejsce przypadło miodom tymiankowym (15%) a trzecie jodłowym (5-10%). Na koniec warto wspomnieć, że globalnie produkcja miodów tymiankowych ogranicza się wyłącznie do krajów basenu Morza Śródziemnego, oraz do Południowej Zelandii. Między innymi z tego powodu kreteńscy pszczelarze z nadzieją patrzą na rozpoczynające się badania, dzięki którym ich miód, już niedługo może cieszyć się nie tylko dokładną charakterystyką i udokumentowaną jakością, ale także chronionym oznaczeniem geograficznym.
Źródło: portal cretalive.gr, portal oreinomeli.wordpress.com (zdjęcie nagłówkowe)